29 Nisan 2010 Perşembe

Testin gereklilik nedenleri

Yazılım Defectlerinin Nedenleri

* İnsanlar hata yaparlar, bu hatalar kodda, yazılımda, sistemde ya da dokümanda defect oluşturur.

* Defect olan kod çalıştırıldığında sistem yapması bekleneni gerçekleştiremez ve başarısız olur.

* Yazılımda, sistemde ya da dokümandaki defectler başarısızlıklara neden olur, ama her defect başarısızlık yaratmak durumunda değildir.

* İnsanlar yanılabilir olduklarından, zaman baskısı altında çalıştıklarından, kodların ve alt yapının karmaşıklığından, değişen teknolojiler nedeniyle ya da bir den çok sistemin iç içe girmesi nedeniyle defectler oluşur.

* Çevresel koşullar donanımda arızalara neden olabilir.

Testin Yazılım Geliştirme, Bakım Ve Operasyonlardaki Rolü
* Sistemler ve operasyonlar yoğun olarak test edildiğinde tespit edilen defectler sürüm öncesi çözüldüğünde, operasyonlar sırasında oluşacak problem riskleri azalır ve yazılım sisteminin kalitesi artar.

* Yazılım testi ayrıca, sözleşmesel ve yasal gereksinimler ile, endüstriye özgü standartların da karşılanmasını sağlar.

Test ve Kalite
* Test, fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan gereksinimler (kullanışlılık, güvenilirlik, sürdürülebilirlik vb) ve özellikler için tespit edilen defectler yoluyla yazılımın kalitesinin ölçülmesine yardımcı olur.

* Test sırasında az sayıda ya da hiç defect bulunmaması, teste konu yazılımın kalitesi konusunda güvence sağlar. Düzgün tasarlanmış ve tamamlanmış testler, sistemin genel risk seviyesini azaltır. Test sırasında tespit edilen defectlerin çözümlenmesi, yazılım sisteminin kalitesini yükseltir.

* Önceki projelerden dersler çıkarılmalıdır. Diğer projelerdeki defectlerin nedenleri doğru olarak anlaşılırsa, süreçler geliştirilebilir ve aynı defectlerin tekrarı önlenebilir ve gelecekteki sistemlerin kalitesi artırılabilir. Bu kalite güvencenin bir yüzüdür.

Ne Kadar Test Yeterlidir ?
* Ne kadar testin yeterli olacağına karar vermek için, teknik ve iş anlamında risk seviyesini, zaman ve bütçe gibi proje kısıtlarını dikkate almak gerekir.