17 Mayıs 2013 Cuma

Test Mühendislerinde Olması Gereken Özellikler


Kaşif ruhluluk;
Bir Test Mühendisi, bilmediği bir yazılımın içine girmekten korkmamalıdır. Yeni bir arayüz ve fonksiyonla tanışmak onu heyecanlandırmalıdır. Bu arayüz ve fonksiyonun sağladığı işlevin sonunda ne olacağını görmek onu düşündürmelidir.

Sorun gidericilik için Öncü olma;
Yazılım testlerinin amacı, istenmeyen bulguların tespiti ve onların doğru, sade ve açık bir şekilde Geliştirme ekibine iletilmesidir. Bir Test Mühendisi bu aşamalarda bulmaca çözer gibi çalışmalıdır.

Bıkmadan ve acımadan;
Bazen bir hata birden fazla kere tekrarlanamaz. O hatayı tekrar oluşturmak güç olabilir. Buna rağmen yılmadan, mümkün olan tüm yöntemleri deneyerek testine devam etmelidir. Bulguları önem derecelerine göre sıralayabilmeli, düşük önem düzeyindeki hataları dahi raporlamalıdır.

Mükemmeliyetçi olmak;
Mükemmelliğe ulaşmak için çabalamalıdırlar. Ama bilmelidirler ki bu mümkün değildir. Mükemmelliğe en yakın noktada olmalıdırlar.

Karar verici olmak;
Bazen bir durumun hata olup olmadığı net değildir. Bu gibi durumlarda Test Mühendisi kararlı olmalı ve bu durumun getirdikleri ve götürdüklerini listelemeli ve konuyla ilgili görüşünü sunmalıdır.

İnce ruhlu ve diplomatik olmak;
Test Mühendisleri her zaman kötü haber taşıyıcılarıdır. Bir programcıya bebeğinin çirkin olduğunu söylemek güçtür. Bunu yaparken çok nazik, düşünceli ve diplomatik davranmak zorundadır. Aksi halde ekipler arası savaş kaçınılmaz olur.

İkna edici olmalıdır;
Bulguların Geliştirme ekiplerine iletilirken ikna edici kriterler taşımaları önemli bir noktadır. Karmaşık olmayan bir anlatımla yazılmış ve eklentilerle desteklenmiş(image, video, hangi test verisinin kullanıldığı vb..) bir bulgu her zaman çözülmeye mahkum olacaktır…

İyi Testler
Erhan Tayar