16 Ocak 2013 Çarşamba

Yazılım Test Faaliyetleri Hakkında Genel Bilgi

Test, bir sistemi manuel veya otomatik yollarla deneyerek veya değerlendirerek, belirlenmiş gereksinimleri karşıladığının doğrulanması veya beklenen ile gözlenen sonuçlar arasındaki farkların belirlenmesi sürecidir.

Yazılım testi ise bir yazılımın sonsuz sayıdaki çalışma alanından, sınırlı sayıda ve uygun şekilde seçilmiş testler ile beklenen davranışlarını karşılamaya yönelik, dinamik olarak yapılan doğrulama faaliyetlerini kapsamaktadır.

Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
* Dinamik olarak: Yazılım mutlaka çalıştırılarak test edilmelidir.
* Sınırlı sayıda: Yazılımın neredeyse sonsuz sayıda olabilecek çalışma alanlarının tümünün testi imkânsız olacağından; kritiklik düzeylerine göre sıralanıp, yeterli görülen sayıda, en kritikleri test edilmelidir.
* Uygun şekilde seçilmiş: Test edilecek davranışın doğasına uygun ve muhtemel riskleri göz önünde bulunduran testlerin gerçekleştirilmesidir.
* Beklenen davranışlar: Test edilecek yazılımın, kullanıcı beklentilerine, gereksinimlerine ve akla uygun, mantıklı beklentilere cevap verebildiğinin test edilmesidir.

Gereksinimlere dayalı olarak uygunluk, tamlık, birlikte çalışma, hatalı girdi ve senaryo testlerini kapsayan testler işlevsel testlerdir. Performans ve güvenilirlik testlerini kapsayan testler ise işlevsel olmayan testlerdir. Karşılaşılacak kullanıcı davranışına, veri hacmine uygun, gerçekçi bir şekilde performans testleri şekillendirilmelidir. Güvenilirlik testleri ise olgunluk, hata-toleransı, toparlanma ile ilgili testleri kapsamalıdır.

Test faaliyetlerinin, yazılım geliştirme sürecinin daha başlangıç safhalarından itibaren vazgeçilmez bir parçası olduğu açıktır. Bu noktada yazılımların da bu faaliyetlere destek verir nitelikte olmasının önemi ortaya çıkmaktadır. ISO/IEC 9126 standardı [10] yazılım kalite kriterlerini tanımlarken Onarılabilirlik (Maintainability) ana başlığı altında “Test Edilebilirlik” kriterini önemli bir kalite kriteri olarak sunmaktadır. Bu kriterin sağlanması için, yazılım gerekleri tanımlanırken bu niteliği sağlayacak kalite gereklerinin belirlenmesi, geliştirme aşamasında da bu gereklerin sağlanması için çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.

Yazılımın tasarımı yapılırken, test planının da belirlenmiş olması, tasarımın test planına uygun özellikleri taşımasının sağlanması gerekmektedir. Bu sayede ileriki aşamalarda test edilebilirliğin sağlanması için ilk adım atılmış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder